- L’objectiu dels treballs és aportar coneixement i valor al futur Pla Territorial Parcial de l’Alt Penedès
El passat 11 de juny va tenir lloc la jornada de presentació de resultats organitzada per la Plataforma “Defensem la Identitat Vitivinícola del Penedès” (Plataforma DIV Penedès) al Centre d’Interpretació del Cava de Sant Sadurní d’Anoia. En aquesta jornada es van exposar les primeres conclusions dels treballs de l’equip de tècnics. L’objectiu dels estudis és, principalment, el d’aportar valor i coneixement a la redacció del futur Pla Territorial Parcial de l’Alt Penedès (PTPP), posant el focus en el caràcter vitivinícola del Penedès.
La primera ponència, dirigida per l’economista Miquel Morell (Promo Assessors Consultors S.A.), va presentar una anàlisi econòmica de la cadena de valor de la vinya, com element necessari i territorialitzat. Aquesta anàlisi té principalment la finalitat de posar en valor i quantificar econòmicament l’espai de la vinya. Aquesta és la primera vegada que s’introdueix una visió econòmica tan específica en un pla territorial, fet que aporta un nou element de coneixement que la Plataforma DIV Penedès vol que s’incorpori en el futur Pla Territorial.
La segona ponència va estar elaborada per l’enginyer de camins Jordi Julià ( Trn Taryet), i presentada per l’enginyer de camins Robert Vergés. En aquest cas, l’estudi es va centrar en analitzar la xarxa viària del Penedès. Julià fa un recorregut històric dels plans d’infraestructures per centrar l’origen dels traçats actuals i proposats, que en alguns casos, com en el del Quart Cinturó, responen a previsions de models d’assentaments que no s’han arribat a produir -i ni se’ls espera. Així, l’anàlisi demostra i conclou la innecessarietat de mantenir una via d’alta capacitat, com seria el traçat del Quart Cinturó al Penedès, davant d’un horitzó immediat d’absència de peatges a l’A-7. Concretament, es proposa resoldre el final del Quart Cinturó en l’àmbit de la ròtula Martorell-Abrera.
En la tercera ponència de la jornada, presentada per l’arquitecte urbanista Sebastià Jornet (Jornet Llop Pastor Arquitectes), es va presentar una anàlisi dels assentaments residencials i d’activitat del Penedès. L’estudi ha posat en relleu l’excés de sòl urbanitzable, estimant que existeix una reserva de sòl residencial planificat, suficient per abastir els propers 100 anys, proposada alhora amb molt baixes densitats. També conclou la suficiència de sòl d’activitat planificat, que és més del doble del que hi ha actualment. En aquest context es qüestiona la necessitat de les noves infraestructures pensades per donar servei a creixements que en principi no s’han de produir.
La quarta ponència del dia va estar dirigida per l’arquitecte paisatgista del Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola, el Dr. Miquel Vidal, que va presentar per primera vegada -com a element de coneixement també innovador- una metodologia per desenvolupar un atles de qualitat paisatgística de la vinya, i per l’avaluació de les pertorbacions en aquest espai.
Finalment, la darrera ponència va ser exposada per l’enginyer agrònom, Ignasi Grau (Igremap SLP). En aquest cas, es va presentar una proposta d’ordenació dels espais oberts plantejant, entre d’altres, una lectura conjunta de l’espai vitivinícola. Concretament, el que es suggereix és categoritzar els espais oberts en tres classes de sòl: els d’especial protecció, els protegits i els sòls ordinaris, evitant una excessiva fragmentació i compartimentació de les propostes que s’han portat a terme fins ara.
La Plataforma DIV Penedès compartirà el resultat d’aquests treballs amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, amb qui ja ha mantingut reunions, i on s’ha manifestat la voluntat d’escoltar les propostes elaborades i la possibilitat, si s’escau, d’incorporar-les al futur Pla.
Es preveu que els treballs siguin publicats en un únic document a finals de juny a la web de la Plataforma DIV Penedès www.preservemelpenedes.com