La patronal del Cava analitza els reptes de futur a la seva Assemblea General anual

12 juny 2024

  • Dos dels principals reptes als quals s’enfronta el sector del cava en el propers anys són superar els efectes de la sequera i garantir la sostenibilitat del sector

La patronal del Cava AECAVA ha celebrat aquesta setmana la seva Assemblea General Anual a la seu de la Confraria del Cava, a Subirats. El president de l’Associació d’Elaboradors de Cava, Joaquim Tosas, en la seva intervenció, ha destacat que “Si bé el sector està passant per uns moments difícils per manca de provisió de matèria primera a causa de la sequera, tenim molts reptes que ens auguren un sòlid futur, sempre i quan siguem capaços de garantir la sostenibilitat econòmica de tota la cadena de valor”. Tosas també ha volgut posar en relleu la necessitat de treballar de la mà sector privat i administracions públiques per posar en marxa iniciatives que tinguin com objectiu final el desenvolupament d’infraestructures de reg de suport, així com la implementació de polítiques que fomentin l’estalvi de l’aigua i la seva reutilització. “El cava, un sector amb un gran impacte mediambiental, social i econòmic, representa el 60% del raïm amb Denominació d’Origen produït a Catalunya i el 75% del valor de les exportacions de vi amb DO de Catalunya corresponen als cellers d’AECAVA, i aquest pes específic s’ha de tenir en compte a l’hora de crear polítiques públiques”.

La jornada ha seguit amb les ponències de les entitats convidades. La primera d’elles ha posat el focus en les tendències en etiquetes sostenibles. Presentada per Sandra Costa, BDM Wine & Spirits Iberia, i Jordi Cañadas, Technical Sales Iberia, de Fedrigoni, la ponència s’ha centrat en la nova regulació PPWR del Pacte Verd de la Comissió Europea i en com les etiquetes dels vins han d’assolir graus elevats de reciclabilitat, reutilització i reducció de residus a fi de seguir els criteris de sostenibilitat. La jornada ha seguit amb la Federación Española del Vino (FEV). De la mà de José Luis Benítez, secretari general de la FEV i Elena Cifuentes, directora d’internacionalització de la mateixa entitat, s’han exposat els reptes internacionals que té el sector del vi espanyol, com ara reforçar la reputació del vi espanyol, defensar la legitimitat del vi en el marc d’un estil de vida saludable o reduir les barreres al comerç mitjançant la promoció d’estàndards internacionals, entre altres. La jornada, en la qual també han estat convidades les entitats representatives del sector, ha finalitzat amb un aperitiu gastronòmic maridat amb Cava amb tots els assistents.