La Plataforma DIV Penedès publica una síntesi de les seves propostes pel Pla Territorial Parcial del Penedès

26 Mar 2020

  • La Plataforma defensa que es contempli com a opció tancar el 4rt cinturó al corredor d’Abrera

Aquesta setmana s’ha presentat el resum dels treballs desenvolupats per un conjunt de professionals de l’urbanisme i la planificació territorial amb el mandat de la Plataforma DIV Penedès. L’objectiu dels treballs és incidir en la millora del Pla Territorial, a fi d’aportar coneixement i sensibilitat respecte al sector vitivinícola, i la seva transcendència en el territori del Penedès.

CONSULTAR DOCUMENT

Els treballs presentats s’han agrupat en cinc grans àrees: l’anàlisi sobre els aspectes relatius a mobilitat i transport, la qualitat paisatgística, l’anàlisi sobre les estratègies d’assentaments i sectors d’activitat, sobre els espais oberts i finalment l’anàlisi econòmica. L’equip de treball ha estat format per professionals que podrien formar part del mateix desenvolupament del Pla, ja que tots ells són col·laboradors de l’administració en planejament urbanístic i territorial en l’actualitat.

Els estudis conclouen en la obsolescència, per innecessària, de l’entrada del 4rt cinturó al Penedès. També demanden la major permeabilitat d’una A7 (actual AP7) prevista sense peatges, i una N340 amb un caràcter més local. La proposta presentada tanca el 4rt cinturó en el corredor d’Abrera, evitant entrades expansives cap al Penedès, amb efectes devastadors sobre aquest espai vitivinícola.

En el mateix sentit, els estudis sobre els sistemes d’assentaments s’allunyen de les dinàmiques expansives i mostren que hi ha reserva de sòl al Penedès per gairebé cent anys en el cas de sòl residencial, i més de 30 anys pel sòl d’activitat. Aquesta contenció ve també reforçada pels estudis econòmics, que emmarquen la vinya en tota la seva cadena de valor. La demanda de la protecció de la vinya, més enllà de l’estricte conreu, també es resol amb una adequada proposta d’ordenació dels espais oberts, sense competència entre els valors a protegir, proposant que superi l’escala municipal, prenent les unitats de paisatge com l’entitat bàsica de la seva ordenació.

Els estudis són el resultat de l’empenta i el lideratge de la societat civil del Penedès i del teixit associatiu, empresarial i sindical, que han fet un esforç majúscul per aportar al Pla Territorial una mirada diferent a la que se’ls hi presentava, posant en valor l’espai vitivinícola.

Aquests estudis presentats tenen un caràcter propositiu, per millorar i enriquir els treballs que el Departament de Territori està desenvolupant, amb l’objectiu d’incorporar el valor del sector vitivinícola en la configuració del futur de la Vegueria i procurant per la millora del conjunt del Penedès.

De cara al futur, a la Plataforma considerem que la nostra contribució no s’acaba en el present document, ni en les propostes que conté, i per tant mantindrem el compromís de participació, exercint-la, en l’elaboració del Pla Territorial.